Bajen vände 1-4 till seger efter enorm tredje period

26 mars 2012 6 152 visningar 38 kommentarer

Bajen Fans Ishockeyförening stod igår för den mäktigaste upphämtningen hittills i föreningens historia, där man gick in i sista perioden med Värmdö-ledning 1-4 och numerärt underläge de första 3.28 minuterna. Ni stackare som inte dök upp missade verkligen något! Att matchen saknade sportslig betydelse – förutom att båda lagen naturligtvis ville undvika jumboplatsen i kvalserien – märktes i inledningen, men inte överhuvudtaget därefter. Genuin glädje från båda lag vid mål, klubbor som slogs i sargen och höga svordomar vid missar. Kul att se – tack även till Värmdö som betraktade detta som den tävlingsmatch det var och gav oss full valuta för entrépengen, åtminstone efter den trevande inledningen!

Period 1

När sedvanligt pigge Markus Nordberg drar två Värmdö-backar och får iväg ett avslut är det tredje eller fjärde halvchansen för Bajen, som inledningsvis ser ut att vilja visa hemmapubliken vad man kan. Dessvärre är det VHC som tar ledningen, och symptomatiskt nog för Bajen och denna kvalserie är första gången motståndarna sticker upp lika med ledningsmål för dem. Tobias Liberg blir utvisad, och Niklas Milemark (assisterad av Andreas Dahlberg, som nio år tidigare spelade kvalserie till Elitserien iförd Hammarby-dress) lägger en chanspuck från obefintlig vinkel – av karaktären ”hoppas på det bästa” (att den tar på en skridsko och ställer målvakten) – och på något sätt letar den sig rakt igenom Anton Söderquist i Bajenkassen. Tyvärr något av en tavla, tror vi på läktaren, som inte ser någon touch på vägen in i nät.

Det är nu riktigt dålig defensiv disciplin från Bajenspelarna, denna gång straffar det sig inte, men det skulle det göra senare i matchen. Värmdö bränner två bra chanser, och Anton får omgående revanschera sig en smula. Kapten Lindgren försöker visa vägen, vinner tre-fyra tekningar i rad, och i mitten av perioden får vi därigenom lite bättre tryck på Värmdö – som nu får jobba lite mer i varje byte. Kvitteringen till 1-1 kommer dock inte förrän med fem minuter kvar av första, det är ett av årets vackraste mål som vi bjuds på! Alexander Schöld, som var ombytt men bänkad i föregående omgång, tar uppenbarligen denna petning på allra bästa sätt och är nog bäst på isen denna följande match. Alex får här ett mycket fint uppspel från Linus Berg som upptäcker att han stuckit iväg, får tag i pucken, störtar mot mål och vänder sedan oerhört elegant bort Lindva i VHC-kassen för att retfullt enkelt placera in 1-1 med en backhand i nättaket.

Bajen får energi av kvitteringen, och har lite bättre fart i slutdelen, men kan inte ta ledningen. Det är lite avslaget från båda håll, ska medges. Med fem sekunder kvar stoppar vårt norrbottniske rivjärn Petter Sandberg en kontring med osjyssta medel, och Värmdö inleder därmed andra perioden med nästan ett helt tvåminuters-power play. I paus avtackas Benny Rönnelöw och Johan Molin för sina insatser i BFIF-tröjan – två riktiga profiler som öst in poäng och starkt bidragit till vår resa får nu kalasa på varsin flaska kir, och ställa ett inramat foto i bokhyllan!

Period 2
Denna mittperiod tillhör de sämre Bajen står för under vintern. I Värmdös inledande numerära överläge visar man att det skiljer flera klasser i struktur och speluppbyggnad (är det någonstans vi missar uppflyttning är det just här – när det är spelidé och taktik med puckinnehav som räknas). Bajen får chansen i spel fem mot tre i nästan en minut efter att domare Wåhlén först hittat en legitim upphakning av Berg, och sedan en oerhört besynnerlig utvisning för sex utespelare på isen – när Värmdö har pucken i egen zon, ett par kilometer från sitt bås! Detta är tyvärr bara ett strå i en hel blomsterbukett märkliga och dåliga domslut från denna knappt division 4-mässiga domartrio (att linjeman Koglin skyltar på Facebook med sina rått-sympatier kanske heller inte är jättelämpligt – ställ in så de bilderna/grupperna är privata, är min uppmaning i högsta välmening till honom och andra som är i samma situation, annars får vi svårt att inte skrika okvädningsord om Friends Arena och annat under matcherna). Bajen står för ännu ett riktigt genomuselt power play, men blir ändå bestulet på en jättechans när Skåne Johansson inte får ta hand om en retur utan blir avblåst då Wåhlén anser pucken (två meter från målvakten) vara blockerad.

Det dröjer inte länge innan Värmdö tar ledningen. Återigen är det ett väldigt, väldigt kufiskt domaragerande som ligger bakom – även om Bajen måste ha mer kyla än att låta sig påverkas. Vid en defensiv tekning håller linjeman Öhman en föreläsning som hämtad ur en 30-poängskurs i tekningslära för försvarande ishockeyspelare. Den pågår i över en minut, och handlar bland annat om hur man bör och inte bör ställa upp sig. Bajen tappar koncepten så till den milda grad att Värmdö bara behöver tre sekunder för att vinna tekningen, få iväg ett skott, vara först på returen och ta ledningen med 1-2.

Bajen glömmer sedan helt bort det inte helt orimliga scenariot att bortalaget kan tänkas försöka kontraslå, och släpper två minuter efter 1-2 även in 1-3, då Värmdö får komma i två mot en-läge och avsluta med ett direktskott där Anton inte hinner med i sidledsförflyttningen. Han får ta en helt feldömd straff, och räddar därmed upp sitt betyg för dagen till knappt godkänd.

Bajen tappar sedan huvudet alldeles, och om detta inte vore säsongens och kanske karriärens sista match för Fredrik Lundin hade jag varit betydligt elakare i följande mening: en 39 år gammal forwardselegant får inte reagera på utebliven utvisning då han solklart rivs ned, med att sekunderna senare fult tackla en motståndare mot huvudet. Vi nöjer oss så, då 5+20 minuter ändå är lite att ta i; 2+10 eller 2+2 hade räckt alldeles utmärkt. Bernfell åker i samma situation ut för tripping, och Värmdö kan utan större bekymmer spela ut i fem mot tre, och sätta 1-4. Resten av perioden ägnas alltså åt spel fyra mot fem för Bajens vidkommande, detta lyckas man dock reda ut.

Period 3
Vi på läktarplats är inställda på en riktigt deprimerande sista period som avslutning på säsongen. Att Bajen skulle lyckas tända till i denna betydelselösa match var inget vi räknade med, och att Värmdö skulle gå framåt var heller inte att räkna med. Fint då att de helt enkelt inte gavs chansen att anfalla – Bajen klarar de inledande 3.28 i numerärt överläge galant, där Johan Johansson som kommit in får göra en och annan räddning. Sedan tar man över fullständigt och visar verkligen att man kan lira fin, viljestark hockey! Givetvis anförda av Robin Jalkerud – det måste vara svårt att lira halvhjärtat i samma tröja, när denne terrier far runt och spelar ishockey med hela kroppen matcherna igenom.

2-4 kommer med 13 minuter kvar att spela. Även denna balja är resultat av ett mycket märkligt agerande från domare Wåhlén. Lindva i Värmdömålet får en höjdpuck som är på väg högt över hans målbur. För att underlätta för sina backar bromsar han den med handsken och släpper den bakom mål. Han håller aldrig ens i trissan! Ändå blåses det av för blockering, efter uppskattningsvis en tiondels sekund. En gratis offensiv tekning för Bajen, som tackar och tar emot – Henrik Pettersson kan sätta ett skott vid stolproten från sin position mitt i slottet, framspelad av Liberg. Bajen spelar med en helt annan energi i laget, och det dröjer bara två minuter innan även 3-4 kommer! Liberg skjuter från blå, och Jalkis styr elegant samt välförtjänt in ytterligare en reducering.

Med 8.11 kvar borde Värmdö ha fått en (den här gången) korrekt dömd straff,  men istället åker Mikael Juhlin på en tvåa. Man lyckas också missa decenniets solklaraste avsiktliga offside (från Bajens sida). Bara ett par exempel; domarinsatsen var horribel och ren parodi – åt båda håll. Värmdö försöker sedan få tag i spelet, men kommer ingenvart mot ett Bajen som fått vittring och verkligen bestämt sig för att vinna den här matchen.Det dröjer dock tills det återstår 1.30 av slutperioden innan ytterligare utdelning kommer. Värmdö drabbas av en konstig utvisning och Bajen tar ut Johan för att försöka i spel sex mot fyra. Lindgren som ska teka i offensiv zon muttrar ”kom igen nu, Bajen!” till klacken och mycket riktigt – han vinner även denna tekningsduell. Pucken hamnar hos Schöld, som tar ett par skär inåt i banan och sedan avlossar en handledare som letar sig in genom trafiken framför mål! Vilt jubel både på läktare och is.

Klacken manar till ny attack och tre poäng, och Bajen lyder – men att segermålet ska komma 29 sekunder senare och så lättvindigt hade ingen kunnat tro. Dennis Schirmer bryter ett uppspel vid egen blå, tar en utflykt upp i mittzonen och avlossar en hög fladderpuck för att få till en offensiv tekning. Döm om vår förvåning och belåtenhet då Lindva gör en äkta Salo och slänger in pucken i eget mål! Resten av tillställningen kan Bajen enkelt kontrollera, och avgår alltså med en trepoängare i säsongsavslutningen! Detta efter 4-0 i slutperioden – tveklöst den starkaste upphämtningen i BFIF:s historia. Laget fick sedan välförtjänta blommor ute på isen av supportern Frida, som fyllde tio år, varpå hon fick sin födelsedagströjan signerad av hela laget. En avrundning i massiv feelgood-anda – precis vad vi alla kring laget behövde!Matchfakta

Söndag 25:e mars 2012, MB-Hallen
Bajen Fans IF Värmdö HC 5-4 (1-1, 0-3, 4-0)
Skott: 35-26 (13-9, 8-13, 14-4)

05.46 0-1 Niklas Milemark (Andreas Dahlberg) spel fem mot fyra
14.54 1-1 Alexander Schöld (Linus Berg)
26.52 1-2 Marcus Milemark (Henrik Nordlund)
28.44 1-3 Jens Johansson (Viktor Mickelsson)
39.05 1-4 Adam Carrol (Henrik Nordlund, Marcus Milemark) – spel fem mot tre
47.12 2-4 Henrik Pettersson (Tobias Liberg)
49.22 3-4 Robin Jalkerud (Tobias Liberg, Patrik Hageman)
58.30 4-4 Alexander Schöld (Tomas Lindgren) spel sex mot fyra
58.59 5-4 Dennis Schirmer

Utvisningar
Bajen Fans IF: 37 min (6×2, 1×5+20: Lundin 2+5+20, Liberg 4, Sandberg 2, Bernfell 2, Juhlin 2)
Värmdö HC: 10 min (5×2)

Domare: HD Henrik Wåhlin (Stockholm), LM Tim Koglin, LM Johathan Öhman.

Publik: 132. Riktigt usel siffra – laget hade förtjänat en maffigare avtackning för sitt slit under vintern. Utan den formidabla slutperioden hade jag dock tyckt att det varit fullt rimligt med en sådan uppslutning, men ändå. Stundtals fin stämning trots allt, särskilt under upphämtningen!

Laguppställning Bajen Fans IF:
Målvakter: Anton Söderquist 82% (Johan Johansson 100%)
Förstafemman: Mathias Sundelin, Mikael Juhlin/Robin Jalkerud, Tomas Lindgren, Patrik Hageman
Andrafemman: Dennis Schirmer, John Bernfell/Jonas Floberg, Anders Lusth, Henrik Pettersson
Tredjefemman: Fredrik Lundin, Tobias Liberg/Martin Johansson, Linus Berg, Alexander Schöld
Fjärdefemman: Johan Granath, Magnus Toftgård/Johnny Olofsson, Petter Sandberg, Markus Nordberg

Mer om matchen:
Svenska Fans: Enorm upphämtning av Bajen
Hansons Hörna/Sveriges Radio: Kvalserien till division 1 D är nu färdigspelad
SHL: SHL-säsongen över!!
ppulver: - Tack för den här säsongen Bajen.

Nästa matcher: försäsongsmatcherna i september!  Och vem vet – kanske blir det premiär på Gotland? Tack för att ni följt laget denna säsong – och ett särskilt tack från mig och Sverre, för allt beröm gällande matchrapporterna (tack även till Botkyrka HC som svalde mitt nationalsångsbete med hull och hår)! Vi ses på matcherna till hösten – och naturligtvis även här på sajten, då en högintressant silly season nu tar sin början.

/ Mattias Jansson

(Foto: ppulver)

38 kommentarer »

 • Hjelte sa:

  Stort tack för säsongen! Detta definierar supporterkultur och kärlek.
  Starka tag mot ettan nästa säsong.
  Tillsammans!

 • Mattias Blom sa:

  Grym säsong gubbar. Det är sådana hjältar
  Som ni som gör en stolt när man säger att man är Bajare. ForZa

 • ken sa:

  tack för en underbar säsong ni är riktiga bajen hjältar ! nästa år ta vi dom i tvåan på riktigt ! forza !

 • ValterTheMan sa:

  Grymt krigat grabbar! Att som nykommlingar i DIV 2 komma 3a i kvalserien till DIV 1 är fanemej sjukt starkt!

 • Bajen777 sa:

  Stort tack för Bajenhjärta och den underbara inställning ni visar.

  Tro mig när jag säger att jag alltid kommer bära det med mig!

  Tack och ta med er stoltheten till era familjer!

  Hälsningar
  Bajen777

 • Bask3r sa:

  Grymt jobbat grabbar! Ni har klättrat och klättrat! Nästa säsong är jag säker på att ni fortsätter med klättrandet! Om inte, så är ni fortfarande Bajenhjältar!

  Forza!

 • Bajare sa:

  Grym säsong Bajen! Riktiga hjältar! Tack för iår.

 • Anton Roos sa:

  Ni ska ha all creed i världen grabbar! Såna som ni gör mig så otroligt stolt att vara bajare! Ni gjorde allt ni kunde, och lite mer. Vi kunde inte begärt mer och ni ska verkligen veta att vi alla är väldigt stolta och tacksamma över hur ni på olika sätt har slitit svett och tårar för bajen! Vila nu och kom tillbaka starkare än någonsin, så tar vi dem nästa år istället! ;) TACK FÖR I ÅR!

 • bara grön vit sa:

  Fan man blir tårögd. Gött jobb grabbar, Nästa år hoppas jag får se er i umeå. Mot AS

 • Scillacci sa:

  Tack för en fin insats i år grabbar! Nu vet vi att vi håller här uppe och nästa år ska vi upp!!! Har pga avståndet inte kunnat följa er som jag velat på plats men nästa säsong blir det mer! Fett äkta lagkapten! Fett äkta spelare, fett äkta ordförande och fett äkta supportrar!

  Forza Bajen Fans IF

  Ps Farzad i väsby är en jävla fitta DS

 • Gustav Gelin sa:

  Enormt stort TACK till alla inblandade i Bajen Fans Hockey för den gångna säsongen och för att ni – VI – finns till överhuvudtaget. Är så fruktansvärt stolt över att få vara med och uppleva den här sagan på ett litet hörn. Det räckte inte de sista millimeterna fram i år, men det spelar ingen roll nu. Det här har bara börjat och om det dröjer 1, 5 eller 10 år innan vi är tillbaka däruppe på allvar igen så gör det inget. Tillsammans är vi HAMMARBY!
  Ses i höst igen!

 • Richard Slätt sa:

  Boys!

  Tack för i år, det har jag sagt väl många gånger i omklädningsrummen men det går inte säga tillräckligt många gånger, jag är så löjligt stolt över att få vara en del i den här föreningen och få vara er nära.

  Tack Dennis för att du slängde iväg den där jävla fladderpucken från inte bara rödlinje utan mer mot egen blå! Jag frös till och skrattade, sedan dog jag och bara njöt av att EN puckjävel faktiskt gick vägen för oss den här kvalserien.

  Domarstandarden får vi leva med ett år till. Om ett år så stänger vi en kvalserie som vi har vunnit. Efter det så är det förbundsserie och då slipper vi idiotin som vi sett av domare i år.

  Återigen – älskar er boys!

  Richard Slätt

 • Johan Johansson sa:

  Miljarders tack till en sjujävla lag som gör mig glad ända in i själen.
  Som gammal mascocistsuppoter på Hovet har jag våndats i glädje, förtvivlan och/eller lättnad i tjugufem år. Men de senaste fyra säsongerna har varit ett sådans gigantiskt lyft på alla plan för ett hockeybajenhjärta.

  Hatten av till er alla, från lag, organisation till supportrar i alla led. Ni är verkligen värda all beundran och respekt.

  Det känns faktiskt lite orättvist, men jag vill ändå skicka ett särskilt tack till Tomas Lindgren, som verkligen tokbrunnit när det behövts som bäst, och peppat lag såväl som läktare.

  …men massor av tack till er alla. I den egoistiska och pengafixerade epok vi tvingas leva i har ni verkligen gett sammanhållning och gemenskap ett tydligt och bra ansikte.

  Ni har betytt och betyder massor, både för mig och många andra. Snart stundar ännu en säsong. Då syns vi, på is eller på läktare.

  Kärlek och pussar!

  Johansson

 • Acke sa:

  Stort tack för den gångna säsongen!

 • P-J sa:

  Stort tack till alla, spelare som ledare!!
  Nästa säsong går vi hela vägen!

 • Michael Östensson sa:

  Tack för denna säsong. Grymt bra kämpat. Väntar redan på revanchen med start under hösten. Se nu till att träna riktigt ordentligt under sommaren så att ni står redo att entra isen.

 • Alexander G sa:

  Tack för säsongen bajenbröder!

 • Hupp sa:

  Tack. Det räcker så, går ändå inte att beskriva med ord vad ni gör för klubben. Hjältar!

 • Jennifer sa:

  Tack för den här säsongen, grymt bra kämpat. syns i september då tar vi hem allt! Puss på er Heja Bajen!
  (Måste få vara lite fjantig oxå och bara säga de att förutom att de grönvita är vackert har de varit skönt att ha kunnat smyg kolla lite extra på tomas lindgren)

 • Petter sa:

  Tack för er insats och era stora Bajenhjärtan! Bajen Fans Hockey representerar allt som är stort med idrotten.
  Ni har gjort oss stolta. Jag hoppas att ni är kvar i laget nästa säsong och att ni fortsätter att brinna för en unik företeelse i idrotts-Sverige.
  Tillsammans skapar vi framtiden!

  /Petter

 • Inferno sa:

  Ett stort varmt TACK till alla er som spelat, tränat och gjort ishockey kul igen! Ni har visat mycket hjärta vilket värmer en ända in i själen. Visserligen räckte det inte till avancemang i år, men sällan har devisen ”Skit i tabellen – Bajen är bäst ändå” stämt bättre. Ha nu en skön sommarledighet och ta nya tag nästa år!

 • anton sa:

  Stort tack för i år! Hoppas alla som känner att de har saker kvar att bidra stannar. Det är ni som kommer bli legender en dag!

 • Lisa sa:

  Tack för denna säsong alla i BF hockey, spelare, och alla ni runt omkring som jobbar för att allt ska fungera! Ni är alla underbara!!
  Fortsätt kämpa så som ni gjort hittills så når ni ettan nästa säsong!
  Jag kommer att fortsätta att troget stå i MB Hallen och heja fram er:))
  /Lisa

 • micke sa:

  Ni ÄR hjältar. Och ni kommer bli ihågkomna i många många år.
  Bajen Fans Hockey är så jävla äkta och så jävla roligt!!

 • Johan Bajare Skyten sa:

  Tack Bajen Fans Hockey för mitt nyfunna intresse för hockeyn,
  nya tag nästa år. Tack för en väl genomförd
  säsong som avslutades på bästa sätt .
  Nästa säsong ses vi igen.
  Det är vi som är HAMMARBY!!

 • Teddy "IndianBlue" Roswall sa:

  Stor tack och respekt till er alla i laget!!, ni är våra grön/vita hjältar som genomfört en makalös säsong , och nästa säsong så sopar vi rent med övriga på isen!

  Ni och samtliga spelare som varit med i truppen sedan nystarten har definitivt väckt liv i den grön/vita hockeyn!!, och det skall ni ta till er och vara stolta över för vi fans är förbannat stolta över er!!

  Vi ses nästa säsong igen och då skall jag ta mig neröver fler gånger!!

  Ha en kanoners sommar!!

  /Blue

 • William sa:

  Ni är riktiga jävla hjältar! Ni lyfter hela Hammarbys förening, ni visar att ur askan kommer ingen Phoenix. Ur askan kommer Bajen Fans Hockey och ni visar att ni kommer alltid att vara hungriga och aldrig nöjda förän ni har passerat varenda jävla lag i hockey! Det är en bit dit, men tillsammans kommer vi att klara det!
  Forza Bajen!

  /William

 • Jesper sa:

  Tack Bajen för den här säsongen ni spelar verkligen med hjärtat, ni är bäst!!! Vi tar nya tag nästa säsong!!

  / Jesper

 • Ramone sa:

  Sthlms tyngsta och mest äkta hockeykrigare! Vilka hjältar ni är! Mot nya framgångar nästa säsong! FORZA BAJEEEEEN!

 • björne sa:

  Tack för grym underhållning i vinter!
  Kommer lösa säsongskort till nästa säsong. Har ju varit på alla matcher.
  Ta en välförtjänt semester nu. Sen ut i spåret och gymmet. Skitråkigt. Jag vet. Men fan vad ni kommer tjäna på det till hösten…..
  Ha det bäst
  björne

 • skomakarn-SMD sa:

  Tack för en grym säsong.nästa år går det hela vägen upp till 1:an!
  mvh Persson

 • Kenta sa:

  Tack för denna säsong boys! Ni är hjältar allihopa i Bajen! Ha en skön semester! Nya tag i höst! Och då går vi hela vägen till ettan!

  MVH
  Kenta

 • Axel Sandin sa:

  Tyvärr kom jag inte på sista matchen så jag får tacka för säsongen här istället. Tack för att ni förgyllt mina fredagar och tack för att ni tillsammans med handbollen visat upp det grönvita krigarhjärta jag saknat så länge. Visst var det kul att se er vinna med 16-3 osv, men det numer värdiga motståndet har gett en helt annan nerv i hela föreningen. Bajen Fans Hockey är genuin passion. Mot toppen!

  Forza
  /Axel Sandin

 • Mange sa:

  Tack för i år grabbar. Men nästa år ska vi upp. Hoppas vi får en egen hall också.nån som är bra på att göra ett evengemang på fb om en ishickeyhall och en bandyhall som folk kan gilla eller gå med. Så vi får nån hall nån gång

 • Lindva sa:

  Den bjöd jag på =)

 • Peter Löfgren sa:

  Grym säsong av er hockeykrigare jag är stolt att vara Bajare vid sidan av rinken. Nästa säsong tar vi nya tag både på och vid sidan av isen. FORZA BAJEN

  Lindva, tack för bjudningen ;)

 • Simon Höjeberg sa:

  Forza Bajen.
  Två söner 00 och 01 på väg upp. Matchtröjan på, på isen eller på läktaren.
  Vi kommer nästa säsong också.
  Spelare nummer 19 peppade 00 och 01 grabbarna inför en match i omklädningsrummet på Zinken.
  Det minns dom.
  Respekt.

 • TOBBE sa:

  TACK FÖR EN BRA SÄSONG, NU GÖR NI EN BÄTTRE NÅSTA , SÅ VI TAR ETT STEG TILL I SERIESYSTEMET, TACK BAJEN

Kommentera artikeln.

De här taggarna är tillåtna:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Bajenfanshockey.se stödjer så kallade "Gravatarer" (globalt igenkänd avatar). För att skaffa en egen "Gravatar", klicka här.

Våra sponsorer